Annonse
Kjøp og selg aksjer fra 1 kr på Nordnet
28.7.2023

Forbrukslån eller kredittkort?

Finn ut av når et kredittkort vil lønne seg fremfor et forbrukslån, og vice versa.

Bør du velge forbrukslån eller kredittkort?

Om du bør velge forbrukslån eller kredittkort stykker ned på hvor lenge du har tenkt til å låne pengene. Dersom låneperioden overstiger kredittkortenes rentefrie periode, og et par ekstra måneder nok til å innhente lånekostnadene, vil et forbrukslån komme best ut.

Forbrukslån

Et forbrukslån vil generelt sett ha en lavere lånerente enn hva du finner hos ulike kredittkort. Med et forbrukslån betaler du ned på lånet med faste terminbeløp, gjennom en bestemt periode. I likhet med andre type lån, vil du også her ha mulighet til å nedbetale ekstra på lånet, slik at låneperioden og rentekostnadene reduseres. Lånegiveren er fornøyd så lenge minimumsbeløpet blir innbetalt.

Kredittkort

Selv om kredittkort vanligvis opererer med en høyere rente, vil det i flere situasjoner være det alternativet som kommer best ut økonomisk. Kredittkortene har nemlig en rentefri periode, opp til 52 dager. Det betyr at renten ikke begynner å løpe så lenge du holder deg innenfor den rentefrie perioden. Med litt rutine og disiplin kan du fint benytte kredittkort til alle dagligdagse kjøp. Slik vil du kunne låne penger fritt for rente- og lånekostnader. I tillegg følger det med fordeler ved å bruke kredittkort fremfor et vanlig VISA-kort.

Sammenligning

Om det lønner seg for deg å velge et forbrukslån eller kredittkort, vil derfor variere etter ulike situasjoner. Kredittkort vil være det beste valget dersom hensikten kun er å dra nytte av fordelene det gir (reiseforsikring, netthandel, rabatter, cashback m.v.), og at du raskt klarer å tilbakebetale det skyldige beløpet.

Forbrukslån vil være et mer gunstig valg dersom lånet strekker seg over en lengre periode (over kredittkortenes rentefrie periode). Selv om man ikke har fordelen med en rentefri periode med forbrukslån, vil rentedifferansen mellom kredittkort og forbrukslån utgjøre betydelige rentekostnader. Rentekostnadene i kredittkortgjelden vil med andre ord raskt overstige rentekostnadene til forbrukslånet.

Lånekostnader

Nedenfor ser du en graf som illustrerer når lånekostnadene i et kredittkort overstiger kostnadene med et forbrukslån. På grunn av den rentefrie perioden som følger med kredittkortet, vil det gå to-tre måneder (avhengig av rentedifferansen) før lånekostnadene er identiske. Er nedbetalingstiden lenger enn skjæringspunktet som vist nedenfor, vil et forbrukslån være det beste alternativet. Kort oppsummert så vil kredittkort komme best ut dersom nedbetalingstiden er kort (ca. 3-4 mnd.), og forbrukslån dersom nedbetalingstiden er lenger enn dette. Det er derfor viktig å tenke realistisk på når lånet er planlagt å være nedbetalt.

Graf som sammenligner lånekostnader til forbrukslån og kredittkort

Bestemmer du deg for et forbrukslån, er det viktig å sammenligne lånetilbud fra flere banker. På den måten sikrer du deg best mulig lånerente. Husk at lånesøknaden du sender til banken ikke er bindene. Det er først når du aksepterer et lånetilbud du forplikter deg til lånet. Her ser du en oversikt over banker som tilbyr forbrukslån.


Med kredittkort får du på forhånd oversikt over den effektive renten, som begynner å løpe etter den rentefrie perioden. Her trenger du ikke å sende inn lånesøknader til flere aktører, for deretter å sammenligne kredittkortene. Du velger enkelt det kortet som gir deg de fordelene du har bruk for. Se oversikt over ulike kredittkort her.