19.7.2023

Slik sletter du kredittkort

Nå kan selv ubrukte kredittkort få konsekvenser når man søker lån.

Nye bestemmelser i utlånspraksis gjør at bankene må regne med all tilgjengelig kreditt som gjeld, uavhengig av hvor mye som faktisk er benyttet. Det kan gjøre det vanskeligere å få innvilget boliglån og andre type lån.

Gjeldsregisteret gir deg og banken full oversikt over usikrede lån

Da man før kunne gjøre seg selv en bjørnetjeneste ved å unnlate å oppgi usikrede lån ved for eksempel søknad om boliglån, kunne ikke banken gjøre annet enn å stole på at opplysningene var korrekte. Riktignok ble siste års skattemeldinger sjekket, men ferske lån som ikke var tatt opp i samme bank, var umulig å kontrollere.

Med det nye gjeldsregisteret får bankene full oversikt over nordmenns usikrede lån – som blant dekker gjelder kredittkort, forbrukslån og billån uten pant. Til nå er det Evry, Experian og Finans Norge som har fått konsesjon av Barne- og familiedepartementet til å drive gjeldsinformasjonsforetak.

Privatpersoner får tilgang til sine egne opplysninger i gjeldsregisteret. Kanskje det ligger gamle kredittkort der du ikke visste at du hadde?

Hvor kan jeg sjekke mine gjeldsopplysninger?

Gjeldsregisteret.com/innsyn er en gratis tjeneste fra Evry hvor du kan sjekke dine gjeldsopplysninger. Her får du blant annet oversikt over kredittgrensen, samt rente- og ikke rentebærende saldo.

Gjeldsregister

Slett kredittkortene du ikke har behov for

Etter bestemmelsene i forskrift om krav til utlånspraksis, må bankene regne all tilgjengelig kreditt på kortet som gjeld. Det betyr at dersom du har et kredittkort med 100.000 kroner i kreditt, og ikke har brukt så mye som ei krone av kreditten, regnes det i bankenes øyne likevel som at du har 100.000 kroner i kredittkortgjeld.

Ved å slette ubrukte kredittkort kan du dermed pynte på dine gjeldsopplysninger og få lavere gjeldsgrad – uten at du må nedbetale noe.

Senk kredittgrensen

Det er ikke nødvendigvis slik at et kredittkort blir bedre jo mer kreditt man har tilgjengelig. Det gjelder spesielt ikke etter at de nye bestemmelsene inntrådte.

Man bør derfor senke kredittgrensen etter hva man faktisk har behov for. På den måten har sikrer man seg mot overforbruk, men reduserer også gjelden sett i bankens øyne.

Slik sletter du kredittkortet

Klippe kredittkort

Før du kan klippe i stykker kredittkortet, må du gi banken beskjed om at du ønsker å avslutte kortet. Det er en forutsetning at du ikke har utestående kreditt på kortet.

Steg 1:

Logg deg inn med BankID på gjeldsregisteret.com/innsyn (en tjeneste fra Evry).

Steg 2:

Gå i gjennom dine gjeldsopplysninger og se hvilke selskaper du har registrert kredittkort hos.

Steg 3:

Send e-post eller ring til leverandøren av kredittkortet du ønsker å avslutte.

I e-posten kan det for eksempel stå: «Hei, Jeg ønsker å avslutte kredittkortet med XXXX som de fire siste sifrene i kortnummeret». Avslutt med fødselsnummer, telefonnummer og fullt navn.

Bankenes kontaktinformasjon for å slette kredittkort og senke kredittgrensen

Ikke alle banker er like flinke til å fortelle deg hvor du tar kontakt for å slette kredittkort. Vi har derfor samlet kontaktinformasjonen til de meste kjente aktørene, som du kan benytte deg av for å avslutte kortet eller senke kredittgrensen.

Bank E-post Telefonnummer Annet
Bank Norwegian post@banknorwegian.no - Send nettpost fra MinSide (1)
Santander Consumer Bank - 21083000 -
DNB - 91504800 -
Nordea - 23206001 Fyll ut skjema på nettside (2)
Re:member - 73897755 -
365 Direkte - 98700365 Full ut skjema på nettside (3)
yA Bank - 23204600 Logg inn i nettbanken og send melding via «brev til banken». (4)
Komplett Bank - 21007450 Kontaktskjema på nettside (5)
Casa - 24062000 -
Ikano Bank - 66868566 -

1. Bank Norwegian MinSide
2. Nordea nettskjema
3. 356 Direkte nettskjema
4. yA Bank - nettbanken
5. Komplett Bank kontaktskjema