8 grunner til at du bør starte egen bedrift

Oppdatert:
27.7.2023

Det er mye fokus på de negative konsekvensene med å starte for seg selv, men det å drive sin egen bedrift har også sine fordeler. Denne artikkelen er et friskt pust til alle med gründerspirer i magen.

1. Det er ingen grense for hvor mye du penger du kan tjene

Som ansatt i et selskap får man som regel fast månedslønn eller timelønn. Selv om selskapet går med skyhøye overskudd, vil du sannsynligvis ikke merke noe forskjell på dine egne inntekter.

Med egen bedrift går overskuddet rett i lommeboka – i hvert fall det du velger å ta ut som utbytte. Det er ingen øvre grense på hvor mye penger du kan tjene, eller et siste lønnstrinn. Du vil ikke lenger føle at innsats og belønning er urettferdig fordelt.

2. Du kan jobbe med det du egentlig liker å gjøre

Å starte egen bedrift er din beste sjanse til å jobbe med du liker å gjøre! Fordelene er mange, men her er kanskje de viktigste:

  • Si farvel til at søndager blir brukt til å grue seg til jobb på mandag (kjent som «Sunday night blues»).
  • Si farvel til ”er det lenge til lunsj?” – tiden går fort når du liker arbeidsoppgavene.
  • Når du har interesse for det du gjør lærer du også raskere.
  • Jobben føles ikke ut som en jobb, men heller et fritidsprosjekt.

3. Faktisk varierte arbeidsoppgaver

Det å veksle mellom Excel og Outlook bør ikke regnes som varierende arbeidsoppgaver. Når du driver ditt eget foretak er det umulig å ha ensformig arbeid. Bare ta det å strikke klær, som tilsynelatende er et monotont arbeid, som eksempel:

Du må åpenbart bruke en del tid på strikking. Men! Du må også bestille garn, forhandle om priser, sette opp nettbutikk, lage en visuell profil sammen med grafiske designere, besøke messer for å holde deg oppdatert på siste strikke-mote, føre regnskap, markedsføre produktene, og så videre.

4. Fleksibel hverdag

Storhandle på tirsdag morgen, uten å stå i kø? Hva med en økt på treningssenteret klokka 9 for å slippe opptatte apparater? Eller dele opp arbeidsdagen ved å jobbe noen timer på formiddagen og resten på kvelden?

Nå er det ikke sikkert at du har muligheten til å ta deg alle frihetene som nevnt ovenfor, men som sin egen sjef har man i hvert fall større mulighet til å tilpasse hverdagen. Resultatet av en fleksibel hverdag bør være at man får gjort minst like mye som man vanligvis ville gjort – helst mer.

5. Muligheten til å bli økonomisk uavhengig i en tidligere alder

Drømmer du om å bli økonomisk uavhengig før du er 67 år? Eller kanskje allerede i 40-årene?

Nå er det flere muligheter til å bli økonomisk uavhengig; som å arve penger, investere eller spille lotto(?). Men starter du din egen bedrift legger du ikke skjebnen i andres hender. Det er opp til deg hvor sannsynlig det er å gjøre drømmen om til virkelighet.Her vil egen innsats og kreativitet påvirke utfallet.

6. Du lærer utrolig mye på kort tid

Du har ikke muligheten til å gjemme deg unna krevende arbeidsoppgaver eller vanskelige beslutninger. Du blir nødt til å sette deg godt inn i alle "avdelinger" i bedriften, enten det er innkjøp, produksjon, salg eller marked. Det resulterer i at du får en bratt læringskurve.

7. Stolthet og mestringsfølelse

Hva tror du Elon Musk følte da Teslaen velykket ble skutt opp i verdensrommet? Eller hvilken følelse Jeff Bezos satt igjen med da han passerte 300 millioner aktive Amazon-kunder?

Nå behøver du ikke å skyte opp dine egne produkter opp i verdensrommet, eller ha millioner av kunder, for å føle stolthet og mestringsfølelse. Bare det å få sitt første salg, få positive tilbakemeldinger fra familie og venner, eller se ukjente mennesker ta i bruk dine produkter, kan være nok.

Her er forøvrig direktesendt video av Tesla Roadster svevende i verdensrommet:

8. Du bidrar til samfunnet

Sist, men ikke minst: Som gründer bidrar du med skatteinntekter og er med på å skape nye arbeidsplasser. Det kan også være at selskapet du starter bidrar til å løse problemer i samfunnet.

Senk lånekostnadene og sett pengene i arbeid.