Det er «minere» som gjør jobben med å godkjenne transaksjoner og holde nettverket til Bitcoin sikkert.
Som belønning for strevet mottar den, eller de, som først klarer å løse algoritme-oppgaven til den nye blokken, 12,5 ferske Bitcoins (BTC), pluss transaksjonskostnadene.
Men er det egentlig lønnsomt å utvinne Bitcoin?
Kom i gang
For å komme i gang må man bygge sin egen «mining-rig» eller kjøpe en som er ferdiglaget. Du må også tenke på om du har et egnet sted til å plassere maskinen(e), ettersom det er støyende og avgir mye varme (det er med andre ord ikke noe du har på soverommet).
Her handler det om å få mest mulig utbytte i forhold til strømforbruket, til lavest mulig pris. Det gjør man ved å se på forholdet mellom J/TH (joule pr. terahertz). Jo lavere tallet er, desto mer effektiv er maskinen.
I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i Antminer S15.
Deretter – om du ikke har planer om å utvinne Bitcoins helt på egen hånd – må du bli med i en «mining-pool». Når «poolet» klarer å løse oppgaven først, deles belønningen ut til samtlige deltakere, etter innsatsen de la inn (hash-raten).
Vi anbefaler å begynne med Slushpool.
Inntekter
Hvor mye inntekter du får på å utvinne Bitcoins baserer seg på følgende:
- Hash-raten maskinen din leverer
- Vanskelighetsgraden på å utvinne nye blokker
- Hvor høy belønningen er
- Verdien av Bitcoin
- Hvor mye «mining-poolen» tar i gebyr
Antminer S15 har en hash-rate på 28 terahertz i sekundet.
Vanskelighetsgraden var i desember 2018 på 5.646.403.851.534 (sjekk Bitcoinwisdom.com for oppdaterte tall).
Belønningen for å utvinne en ny blokk er 12,5 BTC, pluss inntekter fra transaksjonsgebyrer på cirka 0,19 BTC. Totalt: 12,69 BTC.
I skrivende stund er 1 BTC verdt cirka 3.500 USD.
Slushpool tar 2 % av belønningen.
Det gir oss 1.115 kr i månedlige inntekter, i følge Mr Crypto Buddys mining-kalkulator.
Utgifter og kostnader
Husk å legge til eventuelle ekstra utgifter, som for eksempel ekstra vifter, router, materiale til lydisolering, kabler og ledninger.
Strømkostnader
Antminer S15 trekker cirka 1.59 kilowatt i timen. Det betyr et strømforbruk på 1.144,8 kWh i måneden.
I november 2018 var gjennomsnittlig spotpris 48,02 øre pr. kWh. Med en billig strømavtale betale man omtrent samme spotpris, i tillegg til merverdiavgift (25 %) og et fast beløp på 9 kr pr. måned (utelatt i beregningen).
I tillegg kommer nettleiepriser. Siden man allerede betaler for fastledd, tar vi kun med energiledd i beregningen. Her bruker vi priser fra Hafslund (bytt ut prisen med hva du betaler hos ditt lokale nettselskap).
Pris pr. kWh inkl. mva = (48,02 øre * 1,25) + 47,7 øre = 107,7 øre
Merk at om du bor i Nordland, Troms eller Finnmark, slipper du merverdiavgift på strømmen.
Det gir oss 1.233 kr i månedlige kostnader.
Konklusjon
Med dagens lave verdi på Bitcoin, kombinert med høye kraftpriser, er kanskje ikke konklusjonen overraskende. 1.115 kroner inn, 1.233 kroner ut, gir et tap på 118 kroner i måneden, gitt våre tall og spesifikasjoner.
Da har vi heller ikke lagt inn avskrivningskostnader på maskinen (den varer ikke evig) og alternativkostnaden (investere pengene i noe annet).
Fra 1.mars 2019 vil heller ikke datasentre som utvinning av kryptovaluta få redusert sats på elektrisk kraft.
Men det betyr ikke at det ikke vil være lønnsomt i hvert eneste tilfelle, eller at det alltid vil forbli slik:
Slipper du merverdiavgift, enten på grunn av at du bor i Nord, eller utvinner som foretak og får tilbake momsen, vil regnestykket ende opp i pluss. Eller verdien på Bitcoin kan stige og strømprisene kan synke. Inntil eventuelt det skjer, vil det være bedre å investere i Bitcoin, enn å utvinne det.