Skattefrie inntekter

Oppdatert:
17.7.2023

Skattefrie inntekter – klinger det ikke godt i ørene?

Det er ingen grunn til dårlig samvittighet ved å utnytte de skattefrie reglene: Personskatt, alminnelig skatt, formuesskatt, trinnskatt, eiendomsskatt, skatt på gevinst ved realisasjon ... Du bidrar sannsynligvis allerede til fellesskapet.

I denne artikkelen ser vi på hvor mye man kan tjene skattefritt i året på ulike aktiviteter, og gir forslag til hva man kan gjøre for å opptjene skattefrie inntekter.

Her er hva du kan tjene skattefritt i året:

  • Arbeidsoppdrag tilknyttet hjemmet eller fritidsboligen til den som betaler: 6 000 kroner
  • Arbeidsoppdrag utenfor hjemmet eller fritidsboligen til den som betaler: 1 000 kroner
  • Arbeidsinntekt for barn under 13 år: 10 000 kroner
  • Korttidsutleie (mindre enn 30 dager) av egen bolig: 10 000 kroner
  • Langtidsutleie av egen bolig hvor eieren benytter minst halvparten av boligen, beregnet etter utleieverdien: Ubegrenset
  • Langtidsutleie av egen bolig hvor eieren benytter mindre enn halvparten av boligen, beregnet etter utleieverdi: 20 000 kroner
  • Utleie av hytte: 10 000 kroner pr. hytte
  • Utleie av løsøre, som for eksempel bil, båt, verktøy: 10 000 kroner i samlede utleieinntekter
  • Gevinster ved spill, konkurranser og lotterier: 10 000 kroner pr. gevinst
  • Salg av hage- og naturprodukter: 4.000 kroner

Det finnes ingen bestemt grense på hvor mye du kan tjene skattefritt på salg av tjenester og egenproduserte varer, eller hvor mange oppdragsgivere du kan ha før inntektene blir skattepliktige. Fellesregelen for alle skattefrie inntekter er at aktiviteten må anses som hobby og ikke næringsvirksomhet. Skillet går blant annet på omfanget av virksomheten, om det er egnet å gå med overskudd og virksomhetens varighet. Er du usikker på om du faller inn under hobby eller næring, bør du kontakte Skatteetaten.

Husk at man blir beskattet for hele beløpet dersom man overstiger beløpsgrensene. For utleie av bolig kan en skattefri inntekt på 20.000 kroner være like lønnsomt som en skattepliktig inntekt på 26.316 kroner - siden skattesatsen på kapitalinntekter er på 24 prosent (for 2017). Tilsvarende vil 6.000 skattefrie kroner fra oppdrag i private hjem, kunne være like lønnsomt som en skattepliktig inntekt på 13.393 kroner, da dette skal innrapporteres som lønn (gitt en marginalskatt på 44,8 %).

Andre skattefrie inntekter som kan nevnes er blant annet gevinster fra Norsk Tipping og andre totalisatorspill og gevinster på opptil 10.000 kroner pr. spill på nettet fra andre aktører og naturalytelser fra arbeidsgiver som blant annet gave for tjenestetid, personalrabatt, betalt utdanning og andre «rimelige velferdstiltak».

Leie ut boligen

Det å leie ut boligen mens man er på ferie er en genial måte å tjene ekstra penger på, spesielt hvis inntektene er skattefrie.

Sitter du med en sentral leilighet i en av storbyene i Norge, eller en bolig i nærheten av turistattraksjoner, vil du ha ingen problemer med å få utleid boligen – så lenge prisen du setter er riktig.

Med over 100 millioner brukere, er Airbnb.no det perfekte stedet å leie ut boligen på. Som Airbnb-vert står man igjen med 97 prosent av utleieinntektene, noe som for øvrig må sies å være rimelig med tanke på hvor stort marked man når ut til, samt tilgangen på alle verktøyene som forenkler utleieprosessen.

Hvor mye man kan forvente å tjene pr. døgn på utleievirksomheten, er avhengig av boligens beliggenhet, størrelse og om hele eller deler av boligen leies ut. I skrivende ligger det ute en annonse på en leilighet i Oslo sentrum på 34 kvadratmeter, for 871 kroner natten. Eieren sitter igjen med 845 kroner etter at Airbnb har tatt sitt, noe som betyr at vedkommende når 20.000 kroners-grensen etter 24 utleiedøgn.

For at utleien skal gå mest mulig smertefritt, både for deg selv og naboene, anbefales det å sette opp husregler. Det vanligste er å forby dyr og røyking innendørs, og at det skal være stille etter et bestemt klokkeslett. Det kan også være verdt å nevne at det ikke er tillatt med sko innendørs.

Du må regne med at det vil gå med noen timer på renhold og til å kommunisere med leietakeren. For å redusere antall henvendelser fra leietakere, er det lurt å legge frem bruksanvisninger og annen nyttig informasjon. Det kan også være greit å alliere seg med en nabo eller venn som kan bistå med eventuelle problemer dersom man befinner seg langt unna utleieobjektet.

Husk alltid å sjekke gjestenes anmeldelser!

Tips: For de mer aktive utleierne vil det å investere i en elektronisk lån til ytterdøren, eller en kodeboks, spare deg for mye tid og bryderi.

Hva med forsikringen?

Hos Airbnb får du en såkalt «vertsgaranti» som dekker skader på eiendommen på inntil én million dollar. Merk deg at denne garantien verken erstatter innboforsikring eller utleieforsikring. Selv med innboforsikring er det ikke sikkert at forsikringsavtalen er gjeldene på eventuelle skader og tyveri i utleieperioden. Vi anbefaler deg å høre med forsikringsselskapet før man leier ut boligen. Alle verdigjenstander bør ryddes vekk.

Leie ut bilen

Hvorfor ikke leie ut bilen om den likevel står ubrukt?

Nabobil.no kan du legge ut bilen til leie og beholde 75 prosent av inntektene, hvor 25 prosent går til forsikring og merverdiavgift. Gomore.no tar et servicegebyr på 15 prosent, som også inkluderer merverdiavgiften – du sitter altså igjen med fem prosent mer av inntektene hos Gomore.

Tips: Ta bilder av bilen før utleie slik at det ikke oppstår uenigheter på eventuelle skader ved overlevering. Det bør settes av rundt 10 prosent av inntektene til nye dekk og fremtidig vedlikehold.

Andre måter å tjene skattefrie kroner på

Renhold, snømåking, klippe gress, male hus ... Du kan tjene opptil 6.000 kroner skattefritt på diverse småjobber i private hjem og fritidsboliger. Hvis ikke det finnes nok oppdrag å ta i blant venner og bekjente, kan man se etter oppdrag på Finn Småjobber. Merk deg at inntekten ikke er skattefri dersom man er selvstendig næringsdrivende og utfører et oppdrag under samme fagfelt.

Har du et epletre i hagen? Eller er du dyktig på å finne matsopp i skogen? Du kan selge epler, matsopp og andre hage- og naturprodukter, for inntil 4.000 kroner i året, skattefritt.

Hobbyvirksomhet:

Det er ingen bestemt beløpsgrense på hvor mye man kan tjene skattefritt, så lenge det anses som hobbyvirksomhet. Hvis man er i tvil om man driver hobby- eller næringsvirksomhet, bør man kontakte Skatteetaten – så slipper man å risikere å få baksmell på skatten.

Det er kun fantasien som setter grenser på hva du selge for å tjene penger. På Epla.no får man for eksempel solgt det meste av håndlagde ting. Det er gratis for de ti første produktene man legger ut – etter det koster det 2,5 kroner å legge ut hvert produkt og Epla tar 15 prosent av salgssummen i provisjon. Hvis du ikke har behov for en egen nettbutikk, vil Finn Torget være er rimeligere alternativ.

Senk lånekostnadene og sett pengene i arbeid.