ODIN Eiendom er aksjefondet med høyest avkastning hittil i år

Oppdatert:
4.8.2023
Annonse
Invester i aksjer hos Nordnet ➡

ODIN Eiendom, forvaltet av Nils Hast, er det aksjefondet i Norge som har levert høyest avkastning hittil i år.

Bygning med kontorer
RASK GJENINNHENTNING: Eiendomssektoren har i løpet av kort tid hentet inn det øvrige aksjemarkedets forsprang siden pandemiens begynnelse.

Eiendomssektoren har siden før pandemien startet hengt etter aksjemarkedet. Men det endret seg etter fall i langrenten: 10-årig norsk statsobligasjon gikk fra 1,43 til 1,36 prosent, en nedgang på 4,9 prosent.

Billigere finansiering betyr økt lønnsomhet for selskaper som investerer i næringseiendom. Resultatet er en avkastning hittil i år på 33,4 prosent for den nordiske eiendomsindeksen VINX Real Estate.

46,2 prosent avkastning siden nyttår

Oppskriften på høy avkastning er å investere i en bransje med sterk verdiøkning, og at forvalteren gjør det enda bedre. Og det har vært tilfelle for ODIN Fond: 46,2 prosent avkastning siden nyttår, og 12,4 prosent mer enn referanseindeksen. De er med det aksjefondet i Norge som hittil i år har gitt best avkastning.

Aksjefond med høyest avkastning hittil i år
MILJØFOND UT. EIENDOM INN: Aksjefondene med høyest avkastning var tidligere miljøfond. Nå har eiendomsfond overtatt plasseringene. Skjermklipp: VFF

«Det var ikke bare fallende langrenter som bidro til forrige måneds gode utvikling, selskapene kom også med bra rapporter for andre kvartal. Trenden med store positive revalueringer fortsetter, og dette er revalueringer av god kvalitet, da bare noen av dem skyldes nedjusteringer i avkastningskrav», skriver Nils Hast i fondets månedsrapport for juli.

Over 50 prosent avkastning for fondets tre største plasseringer

Fondets portefølje består hovedsakelig av svenske eiendomsselskaper (93 prosent).

De største plasseringene er i Sagax (NASDAQ STOCKHOLM: SAGA-B), Balder (NASDAQ STOCKHOLM: BALD-B) og Nyfosa (NASDAQ STOCKHOLM: NYF).

Sagax, Balder og Nyfosa aksjeutvikling
UTVIKLING SIDEN NYTTÅR: De tre største aksjebeholdningene, Sagax, Balder, og Nyfosa, har siden 1. januar 2021 hatt en avkastning på henholdsvis 97, 50, og 78 prosent. Kilde: Nasdaq Nordic

I følge månedsrapporten var Sagax den beste bidragsyteren til fondets avkastning. Sagax er et eiendomsselskap som forvalter over 3,6 millioner kvadratmeter, fordelt på 693 eiendommer. Selskapsverdien har økt med 145 prosent på ett år, og 97 prosent siden nyttår.

Nøkkeldetaljer om ODIN Eiendom

  • Fondet er delt inn i andelsklassene A, B, C – med ulike minstetegninger – samt klasse D som er andeler kjøpt via distributører.
  • Årlig forvaltningsavgift: 0,75 %
  • Referanseindeks: VINX Real Estate Index
  • Sammensatt gjennomsnittlig avkastning siste 10 år: 21,9 % (referanseindeks: 21,18 %)
  • Se fondets KIID

Annonse
Invester i aksjer hos Nordnet ➡
Senk lånekostnadene og sett pengene i arbeid.

Les flere artikler om aksjer